Matnyttig information om vår mat

Bara svenskt kött & fågel

Vi använder endast svenskt kött och fågel. Vi värnar om hur djuren mår och om prisbilden tillåter väljer vi gärna miljömärkt, som naturbeteskött, ekologiskt eller klimatcertifierat. Varannan vecka har vi en rätt som är helt växtbaserad och vi tillsätter också växtbaserade proteiner som tex. linser, bönor, ärtor mm. i vissa av våra kötträtter.


Ingen rödlistad fisk

Precis som en hållbar köttindustri så värnar vi såklart även om fisket. Vi har valt att vara väldigt försiktiga med vad vi väljer för fisk då fisket och havens hälsa har en stor påverkan på hela ekosystemet. Därför har vi valt att följa WWF´s fiskeguide och uteslutet all rödlistad fisk och använder endast av grönlistad fisk. Mer om det hittar ni på: http://fiskguiden.wwf.se/. Vi använder oss heller inte av odlad fisk då det kan ha negativa effekter på miljön och fiskens kvalitet.


Svenskt och ekologiskt i första hand

I framtiden vill vi kunna erbjuda en 100% ekologisk produkt och ändå kunna ha samma variation och pris. Tyvärr ser inte ser det inte ut så i dagsläget, med vi försöker alltid välja Svenskt och Ekologiskt i den mån det går och är ekonomiskt försvarbart. Vi försöker också göra smarta val för att öka efterfrågan på en 100% ekologisk marknad. Tex. var ett tidigt steg för oss att gå över till 100% ekologiska kryddor även fast det är upp till många gånger dyrare. 

Onödiga tillsatser

“Mat istället för tillsatser”. Citatet/Sloganen är från konsumentföreningen Äkta vara (Ä-märkt). Det som är i maten ska vara mat, och i största mån värna om kroppens näringsbehov och hälsa, inte vara där för att maten ska få onaturligt lång hållbarhet, en viss färg eller konsistens. Det kan ibland vara ett billigt alternativ att kunna massproducera, men det kan bära med sig konsekvenser. Man vet väldigt lite om vad tillsatser kan göra med kroppen på lång sikt, och det är en svår balansgång att tyda all information/studier från allt mellan beroende och oberoende källor. Därför vill vi inte ta några risker och har valt att göra det vi kallar mat utan onödiga tillsatser. Som sagt så ska mat vara mat.


Inget processat kött eller fläskkött

Det finns mycket som tyder på att fläskkött är ett sämre köttalternativ. Det kan vara inflammatoriskt och proteinet är svårnedbrytet samt att det också har ett lägre proteininnehåll än andra köttalternativ. Så fler och fler i Sverige väljer att inte äta det. Mycket av fläskkött är också processat, tex. bacon, korv, kassler och charkuterier innehåller ofta ämnet Natriumnitrit som också är en av orsakerna till att vi valt bort det. Det finns rapporter om att det skulle kunna vara skadligt och många stora organisationer rekommenderar också att avstå från processat kött. Mer info om det kan ni tex. läsa om här: https://www.cancerfonden.se/nyheter/who-klassar-korv-och-bacon-som-cancerframkallande

 

Mjölkprodukter

Mejeriprodukter behöver inte vara dåligt men i Sverige konsumerar vi det väldigt mycket jämfört med stora delar av världen och det är inte heller alla som mår bra av det. Många upplever slembildningar i tex. svalget och vissa upplever en orolig mage även fast de inte är laktosintoleranta. Andra faktorer som kan försämra mjölkprodukter är den industriella behandlingen vi utsätter det för. Att pastörisera kan påverka och minskar enzymer, vitaminer och mineraler, samt förändrar proteinerna. Så vi har valt att näst intill utesluta alla mjölkprodukter. Det ända vi använder är Ghee("skirat" smör). Det är smör vi värmer på låg värme under lång tid så vi får fram ren smörolja. Det tål högre temperaturer, är fritt från laktos och mjölkprotein samt får en god nästintill kolaliknande smörsmak.

Fritt från gluten

Det är blandade anledningar till varför vi valt att ta bort gluten. För det första vill vi kunna erbjuda vår produkt till glutenintoleranta. Sverige sticker ut med glutenintolerans jämfört med övriga Europa men trots detta uppskattas ändå bara att ca.150 000 personer i Sverige lida av den kroniska sjukdomen Celiaki, det vill säga glutenintolerans.  Men det har på senare år blivit mer och mer trendigt med glutenfritt. Många upplever sig må bättre med glutenfritt och många upplever att gluten ökar inflammationsrisken i kroppen. Om det är så vågar inte vi svara på, men då det är ett kontroversiellt ämne, fler och fler vill utesluta det,  samt att det finns en del fakta som tyder på att det kan ha en negativ inverkan på kroppen, har vi valt att utesluta det. Dessutom går det går alldeles utmärkt att äta mat utan gluten då det inte är en livsnödvändig energikälla.

 

Raffinerat socker

All vår mat är fri från tillsatt socker. Varor som sojor, fonder, buljonger, kryddmixar, såser, processat kött m.m. innehåller ofta tillsatt socker.  Vi kompromissar inte och har inte en enda produkt i köket som innehåller socker. Smak är såklart viktigt för oss men det finns andra råvaror man kan använda för att söta med. Istället för socker använder vi bl.a. svensk ekologisk honung.

Kontakt

​073 833 60 99

070 250 41 19

info@matnyttigt.nu

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© Matnyttigt 2019